همه با هم در راهپیمائی 22 بهمن شرکت می کنیم.



برگزاری دومین همایش متمرکز زائران عمره مفرده استان

            دومین همایش متمرکز زائران عمره مفرده استان قزوین
                   
دومین همایش متمرکز زائران عمره مفرده  استان قزوین
        

دومین همایش زائران اعزامهای 92/11/20 لغایت 92/12/22 عمره مفرده استان قزوین  از ساعت 9 صبح روز جمعه 18 بهمن ماه 92 در سالن ورزشی شهید بابائی قزوین و با حضور حجت الاسلام دکتر مظلومی معاون امور فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت، روزبه استاندار قزوین، محمدی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی و روحانیون و زائران کاروانها برگزار گردید.

کلانتری مدیر حج و زیارت استان قزوین ضمن عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه مبارک فجر، مغتنم شمردن ایام حضور در سرزمین وحی و رعایت قوانین کشور میزبان را به زائران گوشزد نموده و نسبت به احترام به زائران ملتهای دیگر کشورها و همچنین ذکر این نکته که چرا به خانه خدا مشرف می شویم، چه چیزی باید در آنجا بدست آوریم و چگونه از چیزی که در آنجا بدست آورده ایم حفاظت کنیم بیاناتی را ایراد کرد.

کلانتری دریغ نکردن زائر در خصوص پرسش از روحانی و مدیر کاروان و همچنین یادگیری 6 حدیث و خصلت نیکو از ائمه و معصومینی که در مکه مکرمه و مدینه منوره در آنجا زیارت می کنیم و بکارگیری آن خصلتها در زندگی را از زائران خواستار شد.

سپس حجت الاسلام دکتر مظلومی معاون امور فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه مبارک فجر گفت: یکی از برکات این انقلاب زنده شدن حج ابراهیمی(ع) است.

وی در خصوص آماده بودن زائر قبل از سفر ، برنامه ریزی و نهایت استفاده بردن از این 10 روز سفر گفت: زائر باید برای این سفر معنوی که ممکن است در طول عمر فقط یکبار نصیب انسان شود کاملاً آمادگی پیدا نماید که اولین آمادگی، آمادگی علمی است و زائر باید قبل از سفر اعمال و مناسک عمره و همچنین تاریخ و اماکن مقدس را قبل از سفر یاد گرفته و در آنجا از این اطلاعات خود به نحو احسن استفاده نماید.

دکتر مظلومی دومین آمادگی را آمادگی جسمی زائر بیان داشت و گفت: قبل از سفر زائر با تمرین و تکرار پیاده روی جسم خود را برای این سفر مقدس آماده نماید تا در طول اجرای مناسک عمره خصوصاً در طواف و سعی بین صفا و مروه مشکلی پیش نیامده و زائر بتواند بدون مشقت و سختی استفاده لازم را از طول سفر ببرد.

ایشان سومین آمادگی را آمادگی اقتصادی نامیده و گفت: مالی که در این راه صرف می شود باید پاک بوده و عاری از هرگونه مال حرام باشد چون اگر خدای ناکرده ذره ای در آن حرام باشد این عمره دچار شبهه می شود. و در انتها به بیان چهارمین آمادگی که همانا آمادگی اخلاقی که شامل حفظ حجاب خواهران، خوش برخوردی با همسفران، داشتن حلم و سعه صدر در طول سفر است بیاناتی را ایراد نمود.

در ادامه همایش رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان قزوین نکاتی را در خصوص حمل مواد مخدر و مجازاتهای آن در کشور عربستان و مجهز بودن پلیس فرودگاه به آخرین دستگاه کشف مواد مخدر از زائران خواستند از حمل هرگونه مواد مخدر به کشور عربستان خودداری نموده تا برای خود و خانواده شان مشکلی پیش نیاید.

و در انتهای همایش، مناسک عمره مفرده به صورت نمادین توسط حجت الاسلام و المسلمین سیدقریش موسوی از روحانیون باسابقه حج، عمره و عتبات به همراه تعدادی از زائرین کاروانها اجرا شد.

 

میلاد امام حسن عسگری (ع) بر عموم شیعیان مبارکباد.

میزان اعزام های حج، عمره و عتبات در مصاحبه رئیس سازمان حج و زیارت استان

میزان اعزام های حج و عمره و عتبات استان قزوین

میزان اعزام های حج و عمره و عتبات استان قزوین

علیرضا کلانتری مدیر حج و زیارت استان قزوین از اعزام بیش از 12 هزار زائر در قالب 315 کاروان به عتبات عالیات از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.

علیرضا کلانتری تصریح کرد: در سال 92 تعداد 890 نفر زائر حج تمتع در قالب 7 کاروان و در عمره 92-91 تعداد 10912 زائر عمره مفرده در قالب 87 کاروان به سرزمین وحی اعزام شدند.

وی یادآور شد: 12300 نفر زائر عمره مفرده در عمره سال 93-92 در قالب 93 کاروان ثبت نام شده اند که پیش بینی می شود این تعداد به 13000 نفر برسد. همچنین در سال 92 تاکنون 12300 زائر عتبات عالیات در قالب 315 کاروان به کشور عراق اعزام شده اند که پیش بینی می شود این رقم تا پایان سال به 14500 نفر برسد.

وی با بیان اینکه به دلیل مسائل امنیتی، اعزامی به کشور سوریه صورت نمی گیرد، درباره تعداد دفاتر زیارتی در استان گفت: 24 دفتر زیارتی فعال در قزوین و شهرهای تاکستان، بوئین زهرا، الوند، اقبالیه و آبیک وجود دارد که این دفاتر مسئولیت ارائه خدمات به زائران را دارند.

کلانتری در پایان در خصوص شروع ثبت نام در کاروانهای حج تمتع سال 93 گفت: ثبت نام از 18 بهمن در 5 کاروان(با ظرفیت 655 زائر) که 3 کاروان مربوط به قزوین و دو کاروان مربوط به شهرهای تاکستان و بوئین زهرا می باشد خبر داد و گفت تاکنون حدود 30درصد ظرفیت کاروانها تکمیل است و اگر تا 24 بهمن متقاضیانی که تا 20/10/84 ثبت نام کرده اند مراجعه ننمایند از اولویتهای بعدی دعوت بعمل خواهد آمد. و همچنین شروع پیش ثبت نام از زائران عتبات عالیات که مایل به تشرف در اعزامهای 21/12/92 لغایت 31/3/93 هستند از 12 بهمن تا 22 بهمن خبر داد و گفت نتیجه قرعه کشی پیش ثبت نام 26 بهمن اعلام می گردد.

جزئیات نام‌نویسی در کاروان‌های حج ۹۳ اعلام شد

جزئیات نام‌نویسی در کاروان‌های حج ۹۳ اعلام شد

اجزئیات نام‌نویسی در کاروان‌های حج ۹۳ اعلام شد

معاون حج، عمره و عتبات سازمان حج و زیارت با اشاره به آغاز نام‌نویسی مشمولان در کاروان‌های حج سال ۹۳ از ۱۸ بهمن‌ماه، از اعزام ۶۴ هزار زائر در قالب ۴۵۵ کاروان به سرزمین وحی خبر داد.

«ناصر خدر نژاد»  با اشاره به آغاز نام‌نویسی مشمولان در کاروان‌های حج سال93 از 18 بهمن‌ماه، ‌گفت: ‌64 هزار زائر در حج تمتع 93 در قالب 455 کاروان به سرزمین وحی اعزام می‌شوند.

شرایط نام‌نویسی در کاروان‌های تمتع

وی افزود: همه دارندگان قبوض ودیعه‌گذاری علی الحساب حج تمتع 10 میلیون ریالی که تا 20 دی‌ماه 1384 در یکی از شعب بانک ملی ودیعه‌گذاری کرده‌اند، می‌توانند مستقیماً جهت نام‌نویسی به کاروان‌ها مراجعه یا از طریق نشانی اینترنتی

http://haj93.haj.ir اقدام نمایند.

معاون حج، ‌عمره و عتبات عالیات سازمان حج و زیارت ادامه داد: آن دسته از متقاضیانی که اسناد ثبت‌نامی سال‌های 1360 و 1363 با مبالغ 180 هزار، 200 هزار، 250 هزار و 270 هزار ریالی را دارا می‌باشند می‌بایست قبلاً با مراجعه به دفتر حج و زیارت استان مربوطه برای تبدیل سند خود به قبض ودیعه‌گذاری 10 میلیون ریالی و استفاده از تسهیلات مربوطه اقدام و پس از دریافت قبض جدید از شعبه بانک معرفی شده از سوی حج و زیارت استان برای ثبت‌نام اقدام کنند.

وی گفت: دارندگان اسناد 8 میلیون ریالی مربوط به سال 1377 و منتهی به 31 فروردین 78 باید قبل از ثبت‌نام به یکی از شعب بانک‌ملی مراجعه و با استفاده از تسهیلات و یارانه مربوطه 3 میلیون ریالی نسبت به تبدیل قبض ودیعه‌گذاری خود به قبض 10 میلیون ریالی اقدام کنند.

خدر نژاد افزود: دارندگان اسناد 8 میلیون ریالی از تاریخ اول اردیبهشت 78 تا 29 اسفند 78 باید قبل از ثبت‌نام به یکی از شعب بانک ‌ملی مراجعه و با احتساب سود متعلقه نسبت به تبدیل سند خود به ودیعه‌گذاری 10 میلیون ریالی اقدام کنند.

وی اظهار داشت: ‌کلیه افراد واجد شرایط تشرفی که در سال‌های گذشته در کاروان پذیرش شده و لیکن مشرف نشده‌اند (بستانکاران سازمان) باید ابتدا به دفتر حج و زیارت استان مراجعه تا وفق دستورالعمل‌های سازمان نسبت به پایدار نمودن قبض خود از طریق مراجعه به شعب بانک‌ملی وفق ضوابط مربوطه اقدام و سپس به مدیر کاروان جهت ثبت‌نام مراجعه کنند.

اعزام 64 هزار زائر در قالب 455 کاروان

معاون حج، ‌ عمره و عتبات سازمان حج و زیارت با بیان اینکه نام نویسی در کاروان‌های حج تمتع سال 93، از 18 بهمن ماه با نام نویسی زائران استان‌های تهران، قم، البرز و قزوین آغاز می‌شود، گفت: نام‌نویسی استان‌های اردبیل، آذربایجان غربی، ایلام، کرمانشاه، بوشهر، خوزستان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، کردستان، کرمان، کهکیلویه و بویراحمد، لرستان، گیلان، مازندران، هرمزگان، همدان و گلستان در کاروان‌ها، 19 بهمن‌ماه آغاز می‌شود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: نام نویسی زائران استان‌های آذربایجان شرقی، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی،زنجان، مرکزی، یزد و شهر کاشان در کاروان‌ها از 20 بهمن‌ماه آغاز می‌شود.

خدر نژاد با بیان اینکه امسال ثبت نام در کاروان‌های حج سه ماه زودتر از سال گذشته انجام می گیرد، گفت: ‌ 64 هزار زائر در قالب 455 کاروان به حج تمتع سال 93 اعزام می‌شوند که امیدواریم در صورت فراهم شدن شرایط لازم، این تعداد تا 490 کاروان افزایش یابد.

آموزش زائران دلیل آغاز زودهنگام ثبت‌نام تمتع 93

معاون حج، عمره و عتبات سازمان حج و زیارت آموزش بهتر زائران را هدف آغاز زود هنگام ثبت‌نام تمتع 93 اعلام و ابراز امیدواری کرد که جلسات آموزشی زائران، بهتر و به صورت جامع‌تر انجام شود و مدیریت آموزش معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری نیز از فضای مجازی برای ارتباط‌ مستمر با زائران استفاده کند.

وی با اشاره به نامه رئیس سازمان حج و زیارت به وزارت حج عربستان مبنی بر درخواست افزایش تعداد زائران ایرانی در حج 93، توضیح داد: ‌در این نامه با اشاره به تعداد زائرانی که در انتظار اعزام هستند و نظم و انضباطی که زائران ایرانی در حج سال گذشته داشتند و وزیر حج عربستان نیز به آن اذعان داشته است، درخواست شده که تعداد زائران ایرانی حج 93 افزایش یابد.

خدر نژاد ادامه داد: همه ساله با توجه به تعداد زائرانی که در صف اعزام به حج هستند و براساس رایزنی‌هایی که از سوی سازمان حج و زیارت با وزارت حج عربستان صورت می‌گیرد، درخواست افزایش سهمیه حجاج ایرانی مطرح می‌شود.

دهه فجر مبارک باد.


فرا رسیدن ایام الله دهه فجر؛ سرآغاز طلوع اسلام،‌ خاستگاه ارزشهاي اسلامي، مقطع رهايي ملت ايران از ظلم و ستم، تولد دوباره اسلام اصیل، سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری بنیانگذار کبیر انقلاب؛ حضرت امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) را تبریک و تهنیت عرض می‌‌کنیم.

میلاد حضرت رسول اکرم(ص) و امام جعفر صادق(ع) و هفته وحدت بر تمام مسلمین مبارکباد.

بر آستانِ پیامبر مهربانی‌ها

پیامبر اکرم

فرخنده میلاد با سعادت پیامبر اعظم اسلام حضرت ختمی مرتبت صلی الله علیه و آله و فرا رسیدن هفته وحدت بر امت بزرگ اسلامی مبارک باد. امیدواریم که این ایام سرور بر همه مسلمانان با سلامتی و سعادت همراه شود.

وجود مبارک رسول خدا صلی الله علیه و آله همانند قرآن کریم محور اتحاد امت اسلامی بوده و از همین رو بایسته است که همه مسلمانان به هر اندازه که می‌توانند در تجلیل و احترام به ساحت مقدس ایشان تلاش و کوشش نمایند. ما هم در اینجا چند مطلب درباره حضرتشان به رسم یادآوری و اظهار ارادت عرض می ‌نماییم.

 

تجلّی نور حقّ

جناب «عبدالله بن عبدالمطلب» پدر گرامی پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله هستند که بنا بر قول ابن اسحاق و ابن أثیر پیش از به دنیا آمدن ایشان از دنیا رفتند (1) - نظری که در میان ما هم معروفتر است- و بنا بر قول یعقوبی که آن را از امام صادق علیه السلام روایت کرده پس از دوماهگی حضرت از دنیا رفته‌اند.(2) شیخ کلینی هم در کافی بدون اینکه مطلب را به صورت روایت گزارش نماید می‌فرماید: پیامبر صلی الله علیه و آله در دوماهگی پدر خود را از دست داد.(3) قول سوم از جناب ذهبی مورخ برجسته اهل سنت است که سن حضرت را بیست و هشت ماه ذکر کرده است.(4) در هر حال، سن جناب عبدالله در هنگام وفات، بیست و پنج یا بیست و هشت سال بوده است.(5)

در دوران نوزادی پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله برای شیرخواری از دو بانو استفاده کردند: «ثویبة» کنیز ابولهب که پیش از پیامبر صلی الله علیه و آله به حضرت حمزة سیدالشهدا - عموی بزرگوار پیامبر صلی الله علیه و آله - هم شیر داده است.(6) از همین رو پیامبر صلی الله علیه و آله با عمویشان جناب حمزه، برادر رضاعی هم بودند که در روایات هم اشاره شده است.(7) (از نظر سن،حضرت حمزه چهار سال از پیامبر صلی الله علیه و آله بزرگتر بودند.(8))

علامه ابن عبدالبر- متوفی462- از اکابر علمای اهل سنت در الاستیعاب نقل می‌فرماید که:

«پیامبر همواره ثویبه را گرامی می‌داشت و او حتی پس از ازدواج پیامبر با خدیجه به دیدن ایشان می‌آمد و مورد احترام خدیجه هم بود. ابولهب پس از هجرت پیامبر او را آزاد کرد و پیامبر همواره از مدینه- به مکه- برای او لباس و هدیه ارسال می‌فرمود تا اینکه او پس از جنگ خیبر از دنیا رفت.»(9)

رفتار پیامبر صلی الله علیه و آله با همنشینانش چنین بود كه دائما خوشرو و خندان و سهل الخلق و ملایم بود، هرگز خشن و سنگدل و پرخاشگر و بدزبان و عیبجو و مدیحه‏گر نبود، هیچكس از او مایوس نمى‏شد، و هر كس به در خانه او مى‏آمد نومید بازنمى‏گشت

جالب است که اسلام آوردن این بانو هم در تاریخ روشن نیست- هرچند طبرسی در اعلام الوری مدعی آن است (10) - اما پیامبر صلی الله علیه و آله از احترام و قدردانی از مادر رضاعی خود کوتاهی نمی‌کردند.

بانوی دوم «حلیمة» از قبیله بنی سعد است است. دختر عبدالله بن حارث و همسر حارث بن عبداعزی بن رفاعة. پیامبر صلی الله علیه و آله در حدود چهار سال نزد این بانو در میان قبیله بنی سعد اقامت داشتند و دوسال از ایشان شیر خوردند. حضرت برای حلیمه و قبیله او برکات فراوانی داشتند که در تاریخ گزارش شده است.(11) او پیامبر صلی الله علیه و آله را در پنج سالگی به مادر باز گرداند.(12)

حضرت آمنة مادر بزرگوار پیامبر صلی الله علیه و آله نیز در سفری که ایشان را برای دیدن دائی‌هایشان به مدینه برده بود بیمار شده و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در شش سالگی مادر خود را هم از دست دادند.(13)

 

پیامبر مهربانی، اینگونه بود

درباره اخلاق فردی و اجتماعی آن بزرگوار سخن بسیار است. جناب شیخ صدوق- عالم برجسته امامیه در قرن چهارم- در کتاب شریف معانی الاخبار بابی را اختصاص به ویزگی‌های پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله داده است و در آنجا به چند سند از امام حسن مجتبی علیه السلام مطالبی را در توصیف پیامبر صلی الله علیه و آله نقل می‌کند که ایشان از دایی خود « هند بن ابی هاله» که در توصیف پیامبر صلی الله علیه و آله معروف بوده روایت کرده اند. این آقای هند فرزند ابوهاله اولین همسر امّ المۆمنین خدیجه کبری علیهاالسلام است. او در جنگ بدر و به قولی احد حاضر بوده و سرانجام هم در رکاب امیرالمۆمنین علیه السلام در روز جمل به شهادت رسید.(14)

در ادامه امام حسن علیه السلام از امام حسین علیه السلام و ایشان از پدربزرگوارشان امیرالمۆمنین علیه السلام به توصیف حضرت ختمی مرتبت صلی الله علیه و آله ادامه داده‌اند که به نقل چند جمله از این گزارش تاریخی درباره سیره اخلاقی پیامبر صلی الله علیه و آله اکتفا می‌نماییم. در بخشى از این گزارش (15) آمده است:

حضرت محمد

« پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله كلام خویش را در خزانه قلب خود حفظ مى‏نمود و جز مواردى كه خود به آن عنایت داشت یا گفتنش ضرورى بوده و مى‏بایست مردم متوجه آن باشند، لب به سخن نمى‏گشود، با مردم خوگرفته و مونس مى‏گردید و چنان جاذبه‏اش قوى بود كه هیچ كس را از خود دور نمى‏ساخت (میان مردم ایجاد دوستى كرده و از تفرقه پرهیز داشت) بزرگ هر طایفه را احترام و اكرام مى‏فرمود، و او را فرمانرواى ایشان قرار مى‏داد، با مردم با احتیاط و پرهیز برخورد مى‏كرد بدون آنكه خوش رفتارى و گشوده‏رویى خویش را از كسى دریغ دارد، اگر مدّتى یارانش را نمى‏دید از احوالشان جویا شده و دلجوئى مى‏كرد، و از اینكه در میان مردم چه مى‏گذرد و وقایع روزمرّه چیست، سۆال مى‏فرمود. كار نیك را تحسین و تقویت و كار زشت را نكوهش و پست و بى‏مقدار مى‏كرد، در همه امور میانه‏رو بوده و هرگز تندروى نمى‏كرد، از خدا غافل نبود، تا مبادا مردم نیز غفلت ورزند، یا دلسرد و از حقّ رویگردان شوند.

رفتار پیامبر صلی الله علیه و آله با همنشینانش چنین بود كه دائما خوشرو و خندان و سهل الخلق و ملایم بود، هرگز خشن و سنگدل و پرخاشگر و بدزبان و عیبجو و مدیحه‏گر نبود، هیچكس از او مایوس نمى‏شد، و هر كس به در خانه او مى‏آمد نومید بازنمى‏گشت: سه چیز را از خود رها كرده بود: مجادله در سخن، پرگویى، و دخالت در كارى كه به او مربوط نبود رها كرده بود. كسى را مذمت نمى‏كرد، و سرزنش نمى‏فرمود، و از لغزشها و عیوب پنهانى مردم جستجو نمى‏كرد. هرگز سخن نمى‏گفت مگر در مورد امورى كه ثواب الهى را امید داشت، در موقع سخن گفتن به قدرى نافذ الكلمة بود كه همه سكوت اختیار مى‏كردند و تكان نمى‏خوردند، و به هنگامى كه ساكت مى‏شد آنها به سخن درمى‏آمدند، اما نزد او هرگز نزاع و مجادله نمى‏كردند ... هر گاه فرد غریب و ناآگاهى با خشونت سخن مى‏گفت و درخواستى مى‏كرد تحمل مى‏نمود، و به یارانش مى‏فرمود: هر گاه كسى را دیدید كه حاجتى دارد به او عطا كنید، و هرگز كلام كسى را قطع نمى‏كرد تا سخنش پایان گیرد ... ».

پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله كلام خویش را در خزانه قلب خود حفظ مى‏نمود و جز مواردى كه خود به آن عنایت داشت یا گفتنش ضرورى بوده و مى‏بایست مردم متوجه آن باشند، لب به سخن نمى‏گشود، با مردم خوگرفته و مونس مى‏گردید و چنان جاذبه‏اش قوى بود كه هیچ كس را از خود دور نمى‏ساخت

اینها همه تاریخ اسلام است و در گزارشات پراکنده اصحاب موجود است. امتیاز این نقل در جامعیت آنست.

 

پیامبر رحمت، اینچنین گفت

اما در فرمایشات پیامبر صلی الله علیه و آله هم تأکید روی رعایت اخلاق زیاد است که در اینجا به چند روایت اشاره مى‏كنیم:

در حدیثى آمده است كه پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:

«انما بعثت لاتمم مكارم الاخلاق» (16) ؛ من براى این مبعوث شده‏ام كه فضائل اخلاقى را تكمیل كنم.

و در حدیث دیگرى از آن حضرت آمده است:

« ان صاحب الخلق الحسن له مثل أجر الصائم القائم » (17) ؛ آدم خوش اخلاق با حسن خلق خود به درجه كسى مى‏رسد كه شبها به عبادت مى‏ایستد، و روزها روزه‏دار است.

و باز از همان حضرت آمده است كه فرمود:

« ما یوضع فی میزان امرء یوم القیامة افضل من حسن الخلق » (18) ؛ چیزى در میزان عمل در روز قیامت سنگین‏تر از خلق خوب نیست.

امیدواریم که این مختصر برای خوانندگان محترم مفید باشد.

 

پی نوشت:

1) السیرة النبویة1/134- الکامل فی التاریخ1/548.

2) تاریخ یعقوبی2/10.

3) الکافی1/439.

4) سیر اعلام النبلاء1/42.

5) الکامل، پیشین.

6) الاستیعاب1/24- انساب الاشراف1/94 او پس از پیامبر به ابوسلمة- همسر قبلی أم المۆمنین ام سلمة هم شیر داده است.

7) من لایحضره الفقیه3/260 از شیخ صدوق.

8) اعلام الوری/6 و کشف الغمة1/15.

9) الاستیعاب1/24.

10) اعلام الوری/6.

11) السیرة النبویة1/137ابن اسحاق.

12) آیتی، محمد ابراهیم، تاریخ پیامبر اسلام/56.

13) السیرة النبویة1/141.

14) تاریخ پیامبر اسلام/56-به توصیف هند در کتاب اسدالغابة5/72 و1/24 که از منابع خوب اهل سنت است، هم مراجعه و با نقل مذکور مقایسه شود.

15) معانی الاخبار/باب32.

16) بحارالانوار67/372.

17) اصول کافی2/100.

18) همان2/99.

اولويت‌هاي مرحله دوم عمره مفرده اعلام شد


اولويت‌هاي مرحله دوم عمره مفرده اعلام شد

سازمان حج و زيارت در اطلاعيه اي نحوه ثبت‌نام و اولويت‌هاي تشرف در گروه‌هاي مرحله دوم عمره مفرده را اعلام كرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، اطلاعيه سازمان حج و زيارت درخصوص نحوه ثبت‌نام و تشرف در گروه‌هاي مرحله دوم عمره ۹۳-۹۲ به شرح ذيل اعلام شد:

بااستعانت از خداوند متعال و برابر برنامه‌ريزي‌هاي انجام‌شده، پيرو اطلاعيه‌هاي قبلي، ثبت‌نام متقاضيان داراي اولويت تشرف در گروه‌هاي مرحله دوم عمره ۹۳-۹۲ (پروازهاي حدفاصل ۱۳۹۳/۰۱/۰۸ تا ۱۳۹۳/۰۴/۰۶) از تاريخ ۱۳۹۲/۱۱/۰۲ به ترتيب در هر استان برابر اطلاعيه‌هايي كه متعاقباً ازسوي دفاتر حج و زيارت استان در جرايد محلي و استاني منتشر مي‌شود، آغاز مي‌گردد.

الف)مشمولين ثبت‌نام:

جدول زمان‌بندي دعوت از اولويت‌هاي اصلي و ذخيره براي ثبت‌نام و تكميل ظرفيت خالي گروه‌هاي پروازي ۸ فروردين تا ۶ تيرماه ۱۳۹۳



قبوض وديعه‌گذاري بانك‌ملي مربوط به سنوات قبل از ۱۳۸۶/۰۱/۰۵ تنها به‌شرط تبديل نمودن به كارت‌هاي جديد امكان ثبت‌نام خواهند داشت.

درصورت عدم تكميل برخي از ظرفيت‌ها، اولويت‌هاي ۳۶۱ به بعد نيز به‌همين روش متعاقباً ازسوي دفاتر حج و زيارت براي مراجعه و اطلاع از ظرفيت‌هاي خالي گروه‌ها و ثبت‌نام دعوت مي‌گردد.





توجه۱: دارندگان قبوض قديمي بانك ملي (تا تاريخ ۱۳۸۶/۰۱/۰۵) كه تاكنون براي تبديل قبوض خود به كارت ثبت‌نامي جديد اقدام ننموده‌اند مي‌بايست با مراجعه به شعب بانك‌ملي ايران نسبت به تبديل قبوض خود اقدام نمايند؛ بديهي است امكان ثبت‌نام در گروه‌هاي عمره قبل از تبديل وجود نخواهد داشت؛ ضمناً شعب بانك‌ملي تا ۱۳۹۲/۱۲/۲۲براي تبديل قبوض قديمي به جديد اقدام خواهند نمود.

توجه۲: به دارندگان اولويت‌هاي۱ تا ۲۵۰ كه حداقل طي دو سال اخير براي تشرف فراخوان و مشرف نگرديدند، تأكيد و توصيه جدي مي‌گردد در سال جاري براي تشرف به گروه‌هاي اعلامي مراجعه و اقدام به ثبت‌نام نمايند. بديهي است درصورت عدم ثبت‌نام در فراخوان در عمره‌هاي آتي در اولويت‌هاي ذخيره قرار خواهند گرفت.

توجه۳: تشرف معمترين در هر زمان منوط به صدور به موقع رواديد از سوي سفارت كشور عربستان سعودي در ايران و تأييد جداول پروازي مي‌باشد.

ب) تاريخ درج اطلاعيه‌هاي استاني و اعلام دفاتر زيارتي:

۱- اسامي و نشاني دفاتر زيارتي مجاز به همراه تاريخ پرواز، گروه قيمتي و هزينه آن و ساير اطلاعات لازم در هر استان توسط دفاتر حج و زيارت استان و به‌ترتيب طبق جدول ذيل از طريق جرايد و رسانه‌هاي محلي اعلام و ثبت‌نام متقاضيان نيز برابر زمان‌بندي مربوط هر استان، در دفاتر زيارتي آغاز خواهد شد.

۲- تاقبل از اعلام رسمي دفاتر خدمات زيارتي در جرايد، هيچ يك از اين دفاتر مجاز به پذيرش متقاضيان و اخذ مدارك از آنان به هيچ وجه و تحت عناوين ذخيره، ليست انتظار و… نبوده و ثبت‌نام فقط در روز و ساعت اعلام شده از سوي دفتر حج و زيارت استانها انجام خواهد شد.

۳- اولويت‌هاي فراخوان شده اصلي چنانچه ظرف مهلت تعيين‌شده براي ذخيره و ثبت‌نام اوليه اقدام ننموده و يا در مهلت ۷۲ساعت بعد از رزرو جا براي ثبت‌نام قطعي اقدام ننمايند برابر جدول فوق ظرفيت خالي گروه‌ها از ساير اولويت‌ها تكميل مي‌گردد.

ج) نحوه ثبت‌نام و مدارك لازم:

۱- تشرف معتمرين با گذرنامه عادي (باحداقل ۷ ماه اعتبار از تاريخ پرواز گروه وداشتن حداقل ۲ صفحه خالي مقابل هم) خواهد بود؛ دريافت گذرنامه جديد و همچنين پرداخت عوارض خروج از كشور به عهده متقاضي بوده و اخذگذرنامه انفرادي براي سايرافراد خانواده (فرزندان دختروپسركه درزمان پرواز۱۷سال تمام داشته باشند) الزاميست.

۲- متقاضي با مراجعه به هريك از دفاتر خدمات زيارتي امكان انتخاب گروه و تاريخ پرواز مورد نظر خود را دارد ازاين رو توصيه مي‌گردد افراد واجد شرايط با مراجعه به نزديكترين دفتر زيارتي (محل سكونت يا كار) نسبت به انتخاب گروه و رزروجا در ظرفيت خالي گروهها اقدام نمايد.

هنگام مراجعه اوليه به كارگزار مبداء (رزروكننده) اصل كارت ثبت‌نامي بانكي داراي اولويت + كارت يا شماره ملي و ساير مداركي كه در اطلاعيه‌هاي استاني ذكر مي‌گردد را جهت خود و همراهان درجه اول (همسر-فرزند-پدر- مادر- برادر- خواهر) ارائه نموده و برگه ذخيره جا را دريافت نماييد.

لازم است متقاضيان مندرجات برگه رزرواسيون (ذخيره جا) را بدقت مطالعه نموده و طبق مفاد مطالب ذكر شده ادامه فرآيند را به‌موقع دنبال نمايند.

۳- با توجه به اينكه ظرفيت هر گروه تعيين و قابليت افزايش ندارد، لذا هنگام مراجعه به دفتر زيارتي به نحوي اقدام شود كه جهت خود و همراهان و ساير افرادي كه تمايل دارند باهم مشرف شوند واولويت تشرف نيز دارند ثبت‌نام و رزروجاانجام دهند زيرا پس از تكميل ظرفيت گروه، افزايش ظرفيت مقدور نمي‌باشد از اينرو هنگام ثبت‌نام اوليه (رزرو) دقت لازم را مبذول نموده و مندرجات برگه رزروجارا مطالعه فرمايند.

۴-خروج از كشور مشمولين وظيفه عمومي و پرسنل نيروهاي مسلح تابع مقررات مربوطه خواهد بود از اينرو ثبت‌نام آنان در پروازهاي نخستين ماه از اعزام منوط به هماهنگي لازم و ارائه گذرنامه معتبر و يا داراي اجازه خروج ازكشور خواهد بود.

تذكرات مهم:


۱-كليه اولويت‌ها (طبق جدول زمان‌بندي فراخوان و دعوت شده) براي اطلاع از ظرفيت خالي گروه‌ها مي‌بايست به يكي از نزديك‌ترين دفاتر زيارتي محل سكونت خويش مراجعه نموده ازاين‌رو مراجعه به دفاتر حج و زيارت استاني مطلقاً توصيه نمي‌گردد.

۲-امكان انجام ثبت‌نام اوليه و رزرو جا در كليه دفاتر زيارتي مجاز سطح استان كه در جرايد محلي از سوي دفاتر حج و زيارت منتشر مي‌شود وجود دارد ليكن قطعي نمودن ثبت‌نام منوط به مراجعه بموقع به كارگزار مقصد در مهلت تعيين شده خواهد بود (برابر مفاد برگه رزروجا)

۳-هزينه‌هاي سفر مشمولين تشرف كه بخش اصلي آن شامل هزينه ارزي و ريالي سفر و بليت هواپيمايي و بخش ديگري از آن كه شامل هزينه جلسات آموزشي، هزينه‌هاي اداري كارگزاران، مدير و معاون راهنما مي‌باشد طي قبض مابه‌التفاوت توسط متقاضي در بانك عامل قابل واريز خواهد بود كه بر اساس ظرفيت هرگروه/ ايستگاه پروازي/ مقصد/ گروه قيمتي تعيين گرديده است كه ميبايست برابر قيمت‌هاي مصوب دفتر حج و زيارت اين جدول در محل ثبت‌نام كارگزار نصبو و قابل رويت باشد.

۴-دفتر زيارتي مجاز به دريافت هيچ گونه وجه نقدي تحت هر عنواني بابت ثبت‌نام نمي‌باشد.
 

نهم ربیع الاول سالروز آغاز امامت امام زمان(عج) مبارک باد

نهم ربیع الاول خجسته سالروز آغاز امامت حضرت مهدی(عج) است. اینک یک هزار و 175 سال است دلدادگان و شیفتگان حضرتش در انتظار فرج آن منجی عالم بشریت گذر آدینه ها را به نظاره می نشینند و با خواندن دعای ندبه ظهورش را از پروردگار هستی طلب می کنند.

 

حجت بن الحسن المهدی امام زمان(عج) در پانزدهم شعبان 255 هجری قمری در شهر سامرا دیده به جهان گشود. پدر بزرگوار شان امام حسن عسکری(ع) و مادر گرامی شان نرجس خاتون بود.

ابوالقاسم، ابوعبدالله، اباصالح، ابوابراهیم، ابوالحسن و ابوتراب از کنیه های امام دوازدهم شیعیان است و از لقب های آن امام همام می توان به قائم، محمد، احمد، عبدالله، مهدی، حجت، خلف صالح، غایب، منتظر و نور آل محمد اشاره کرد.

پیامبر اکرم (ص) به امام علی (ع) فرمودند:ˈامامان پس از من دوازده نفرند که اولی آن ها تو هستی و آخر آن ها قائمی است که خداوند به دست او، شرق و غرب عالم را خواهد گشودˈ.

خلفای عباسی به وسیله ی روایت های زیادی که از پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم(ع) در باره ی امام مهدی (عج) نقل شده بود، بر این حقیقت کاملا آگاه بودند که به زودی در خاندان اهل بیت (ع)، نوزادی چشم به جهان خواهد گشود که بساط ظلم و فساد نظام های خودکامه را از جوامع بشری برخواهد چید.

بر این اساس، حکومت عباسی از زمان امام جواد(ع) نهمین پیشوای شیعیان جهان به بعد آن بزرگواران را بیش از پیش زیر نظر گرفته بودند. فشارها و نظارت ها در زمان امامت امام حسن عسکری(ع) به اوج خود رسید و آنها مراقب بودند تا فرزندی از ایشان باقی نماند.

با تولد حضرت مهدی(عج) پدر بزرگوارشان خبر ولادت ایشان را مخفی نگه داشتند و با وجود تمام فشارها به وسیله ی خلفای عباسی امام یازدهم نیز به مانند سایر ائمه، زمینه ولایت را برای فرزند خود مهیا ساخته بودند.

حضرت مهدی(عج) فقط پنج سال توانستند از وجود ارزشمند پدر بزرگوار خود بهره مند شوند. قبل از شهادت یازدهمین امام، شیعیان خاص از جمله چهل تن از یاران به محضر امام عسکری (ع) رسیدند و از امام خواستند تا امام بعد از خود را به آنها بنمایاند تا او را بشناسند.

ایشان چنان کردند و آنان پسری را شبیه به پدر خویش دیدند، امام عسکری(ع) فرمودند:ˈپس از من، این پسر امام شماست و خلیفه من است در میان شما، امر او را اطاعت کنید، از گرد رهبری او پراکنده نشوید، که هلاک می شوید و دینتان تباه می گردد. این را هم بدانید که شما او را پس از امروز نخواهید دید، تا اینکه زمانی دراز بگذرد. بنابراین از نایب او، عثمان بن سعید، اطاعت کنیدˈ.

امام حسن عسکری(ع) همچنین شب قبل از شهادت به دور از چشم ماموران خلیفه، نامه های بسیاری درباره ی معرفی حضرت مهدی(عج) به عنوان ولی و پیشوای شیعیان به شهرها و مناطق مختلف ارسال کردند.

امام حسن عسکری(ع)در هشتم ربیع الاول 260 هجری قمری به زهر کینه و دشمنی معتمد عباسی به شهادت رسیدند و حضرت مهدی(عج) مخفیانه بر پیکر مطهر پدر بزرگوارشان نماز خواندند.

بدین ترتیب حضرت حجت(عج) و حامی راستین مستضعفان و درماندگان جهان در نهم ربیع الاول 260 هجری قمری به امامت رسیدند. کم کم خبر وجود فرزندی از سلاله پاک امامت پخش شد اما تلاش خلیفه عباسی برای یافتن ایشان به نتیجه ای نرسید.

آغاز امامت حضرت مهدی(عج) بنا بر مصالحی و به خواست خدا با غیبت همراه بود که به غیبت صغرا مشهور است و تا سال 329 هجری قمری به طول انجامید. در دوره ی غیبت صغرا که تا 69 سال ادامه داشت، چهار نایب خاص به نام های عثمان بن سعید عمری، محمد بن عثمان، حسین بن روح و علی بن محمد سمری رابط میان امام(ع) و شیعیان بودند. این افراد را امام حسن عسکری(ع) در زمان حیات خود به عنوان امین امام زمان(عج) تایید کرده بودند.



پس از آن، مرحله ی جدیدی از غیبت که به دوره ی غیبت کبرا معروف است، آغاز شد و تاکنون نیز ادامه دارد و شیعیان و عاشقان ظهورش ساعت ها و روزها را با ندای ˈالهم عجل لولیک الفرجˈ در انتظار فرجش لحظه شماری می کنند.

شیعیان در دوره ی غیبت حضرت مهدی (عج) وظیفه دارند بر آنچه از حق و حقیقت به آنان رسیده ثابت قدم بوده و با دوری از گناه و مراقبت از عقیده و عمل خود از منتظران واقعی آن حضرت باشند.

در خجسته سالروز آغاز امامت حضرت مهدی موعود (عج) به فرازهایی از سخنان گوهربار ایشان می پردازیم:

**من مایه امان اهل زمینم؛ چنان که ستارگان مایه امان اهل آسمان اند.

**خداوند محمد(ص) را برانگیخت تا رحمتی برای جهانیان باشد و نعمت خود را تمام کند.

**منم که زمین را از عدالت لبریز می کنم، چنان که از ستم آکنده است. 

منبع:خبرگزاری سازمان حج و زیارت

حلول ماه ربیع الاول بر عموم مسلمین جهان مبارک باد

برکات و اعمال ماه ربیع الاول

ماه "ربیع الاول" همانگونه كه از اسم آن پیداست بهار ماه ها مى باشد؛ به جهت اینكه آثار رحمت خداوند در آن هویداست . در این ماه ذخایر بركات خداوند و نورهاى زیبایى او بر زمین فرود آمده است . زیرا میلاد رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) در این ماه است و مى توان ادعا كرد از اول آفرینش ‍ زمین رحمتى مانند آن به خود ندیده است .
ماه محرم و صفر را پشت سر گذاشتیم با اندوه و اشک و ناله ،اشک ریختیم و دل تازه کردیم و با یاد عظمت آقا ابا عبدالله الحسین بزرگ شدیم، از خزان عفلت به برکت اشک های محرم و صفر به بهار رسیدیم و اکنون وقت آن است که در این بهار به یمن رویش دوباریمان سجده شکر به جای آوریم و این بهار را قدر بدانیم و بندگی کنیم.
ماه "ربیع الاول" همانگونه كه از اسم آن پیداست بهار ماه ها مى باشد؛ به جهت اینكه آثار رحمت خداوند در آن هویداست . در این ماه ذخایر بركات خداوند و نورهاى زیبایى او بر زمین فرود آمده است . زیرا میلاد رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) در این ماه است و مى توان ادعا كرد از اول آفرینش ‍ زمین رحمتى مانند آن به خود ندیده است . چرا كه او داناترین مخلوقات خداوند و برترین آنها و سرورشان و نزدیكترین آنها به خداوند و فرمانبردارترین آنها از او و محبوبترینشان نزد او مى باشد، این روز نیز برتر از سایر روزهاست . و گویا روزى است كه كاملترین هدیه ها، بزرگترین بخشش ها، شاملترین رحمتها، برترین بركتها، زیباترین نورها و مخفى ترین اسرار در آن پى ریزى شده است .
پس بر انسان مسلمان كه برترى رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) را قبول داشته و مراقب رفتار با مولایش مى باشد واجب است در این ماه به شکرانه ارازنی شدن آن نعمت بزرگ به عبادتی از سر شور و اشتیاق بپردازد،گرچه عبادات شبانه روزی عالمیان هرگز در خور چنین نعمتی نخواهد بود اما "آنچه سعی است ما در طلبش بنماییم".
 مهمترین اعمال این ماه
شب اوّل:
این شب به نام «لیلة المبیت» مزیّن است، در این شب یک حادثه مهمّ تاریخى واقع شد و آن این که در سال سیزدهم بعثت، رسول خدا(صلى الله علیه وآله) از مکّه به قصد هجرت به سوى مدینه، از شهر خارج شد و در «غار ثور» پنهان گردید و امیر مۆمنان على(علیه السلام) براى اغفال دشمنان، فداکارانه در بستر رسول خدا(صلى الله علیه وآله) خوابید
آیه شریفه «وَ مِنَ النّاسِ مَنْ یَشْرِى نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللّهِ وَ اللّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبادِ ؛ بعضى از مردمِ (با ایمان و فداکار) جان خود را در برابر خشنودى خدا مى فروشند و خداوند نسبت به بندگان مهربان است»(1) در حقّ آن حضرت نازل شد.(2)
سال هجرت رسول خدا(صلى الله علیه وآله) مبدأ تاریخ مسلمانان است و تحوّلى عظیم در جهان اسلام روى داد.
1- روزه گرفتن به شكرانه سلامتی پیامبر اعظم و امیرمۆمنان از گزند كفار و مشركان در اول ربیع‏الاول.
2- خواندن زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) و علی (علیه السلام) در این روز.
روز هشتم:
در روز هشتم ربیع الأوّل، سال 206، شهادت امام حسن عسکرى(علیه السلام) طبق روایتى واقع شده است و از همان روز، امامت حضرت صاحب الزّمان، حجّة بن الحسن ـ عجّل الله تعالى فرجه الشریف ـ آغاز گردید.(3)
در این روز شایسته است زیارت امام حسن عسکری علیه السلام خوانده شود.
روز دهم :
روز ازدواج رسول خدا(صلى الله علیه وآله) با حضرت خدیجه کبرى(علیها السلام) است در حالى که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) 25 ساله بود و حضرت خدیجه(علیها السلام)40 ساله. به همین مناسبت روزه این روز به عنوان شکرگزارى مستحب شمرده شده است.(4)
روز دوازدهم:
این روز مطابق نظر مرحوم شیخ کلینى و مسعودى و همچنین مشهور میان اهل سنّت، روز ولادت با سعادت نبىّ مکرّم اسلام(صلى الله علیه وآله)است.(5)
همچنین در این روز، رسول خدا(صلى الله علیه وآله) بعد از 12 روز که مسیر راه میان مکّه و مدینه را پیمود وارد مدینه گردید.(6) و نیز روز انقراض دولت بنى مروان در سال 132 است.(7)
اعمال مستحب در این روز به شكرانه انقراض دولت اموی دو مورد است:
1- روزه گرفتن.
2- دو ركعت نماز مستحبی كه در ركعت اول بعد از حمد، سه بار سوره كافرون و در ركعت دوم بعد از حمد سه بار سوره توحید خوانده می‏شود.
روز چهاردهم:
در سال 64 در چنین روزى، یزید بن معاویه به هلاکت رسید.(8)
وى پس از سه سال و نُه ماه خلافت که همراه با جنایات عظیمى بود - که مهمترین آن واقعه کربلا و شهادت ابى عبداللّه الحسین(علیه السلام) و یارانش مى باشد - در سنّ سى و هفت سالگى در منطقه «حوران» زندگى ننگینش به پایان رسید جنازه اش را در دمشق دفن کردند ولى اکنون اثرى از او نیست.(9)
شب هفدهم:
طبق روایات مشهور شیعه، شب ولادت حضرت خاتم الانبیا، رسول معظّم اسلام(صلى الله علیه وآله) است و شب بسیار مبارکى است.(10)
1) غسل به نیّت روز هفدهم ربیع الاوّل.(فلاح السائل، صفحه 61 )
2) روزه: كه براى آن فضیلت بسیار نقل شده است، از جمله در روایاتى از ائمّه معصومین(علیهم السلام)آمده است: كسى كه روز هفده ربیع را روزه بدارد، خداوند براى او ثواب روزه یكسال را مقرّر مى فرماید.(اقبال، صفحه 603 )
3) دادن صدقه، احسان نمودن و خوشحال كردن مۆمنان و به زیارت مشاهد مشرّفه رفتن.(همان مدرک )
4) زیارت رسول خدا(صلى الله علیه وآله) از دور و نزدیک در روایتى از آن حضرت آمده است: هر كس بعد از وفات من، قبرم را زیارت كند مانند كسى است كه به هنگام حیاتم به سوى من هجرت كرده باشد، اگر نمى توانید مرا از نزدیك زیارت كنید، از همان راه دور به سوى من سلام بفرستید (كه به من مى رسد).(همان ص 604)
5) زیارت امیر مۆمنان، على(علیه السلام) نیز در این روز مستحب است با همان زیارتى كه امام صادق(علیه السلام) در چنین روزى كنار ضریح شریف آن حضرت(علیه السلام) وى را زیارت كرد.(همان مدرک، صفحه 608 ) (این زیارت در بخش زیارات، مفاتیح آمده است).
6) تكریم، تعظیم و بزرگداشت این روز بسیار بجاست، مرحوم «سیّد بن طاووس»، در اقبال، در تكریم و تعظیم این روز به خاطر ولادت شخص اوّل عالم امكان و سرور همه ممكنات حضرت نبىّ اكرم(صلى الله علیه وآله) سفارش بسیار كرده است.()
بنابراین، سزاوار است مسلمین با برپایى جشن ها و تشكیل جلسات، هرچه بیشتر با شخصیّت نبىّ مكرّم اسلام(صلى الله علیه وآله)، سیره و تاریخ زندگى او آشنا شوند و از آن، براى ساختن جامعه اى اسلامى و محمّدى بهره كامل گیرند.
همچنین یکسال قبل از هجرت رسول خدا(صلى الله علیه وآله)، در چنین شبى معراج آن حضرت صورت گرفت.(11)
روز هفدهم:
همان گونه که گفتیم مشهور میان علماى امامیّه آن است که روز هفدهم ربیع الأوّل، روز ولادت با سعادت رسول خدا حضرت محمّد بن عبداللّه(صلى الله علیه وآله) است و معروف آن است که ولادتش در مکّه معظّمه، واقع شده است، و زمان ولادتش هنگام طلوع فجر، روز جمعه، سنه عام الفیل بوده است.(12) (عام الفیل سالى است که ابرهه با لشکرش که بر فیل سوار بودند به قصد تخریب کعبه آمد، ولى همگى نابود شدند).
همچنین در چنین روزى در سال 83 هجرى قمرى، ولادت امام صادق(علیه السلام) واقع شده است و از این جهت نیز بر اهمّیّت این روز افزوده شده است.(13)
ماه ربیع الأوّل گرچه آغاز آن آمیخته با خاطره غم انگیز و اندوهبار شهادت امام حسن عسکرى(علیه السلام)است، ولى از آن جا که میلاد مبارک حضرت ختمى مرتبت رسول گرامى اسلام(صلى الله علیه وآله) مطابق روایت معروف، در هفدهم این ماه و طبق روایت غیرمعروف، در دوازدهم آن واقع شده و میلاد حضرت صادق(علیه السلام) نیز در هفدهم این ماه است، ماه شادى و جشن و سرور است.
از آن جا که هجرت پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) که سرچشمه دگرگونىِ عمیق در جهانِ اسلام و عزّت و شوکت مسلمین شد، و همچنین داستان «لیلة المبیت» در این ماه واقع گردیده، و آغاز امامت پربرکت حضرت بقیة اللّه (ارواحنا فداه) همزمان با شهادتِ پدر بزرگوارش نیز مى باشد  در مجموع از ماههاى بسیار پربرکت و پرخاطره است، که سزاوار است، همه علاقه مندان مکتب اهل بیت(علیهم السلام) آن را ارج نهند و گرامى بدارند.

 پی نوشت ها :
1. سوره بقره، آیه 207.
2. اقبال الاعمال، صفحه 592 و تفسیر نمونه، جلد 2، صفحه 78.
3. کافى، جلد 1، صفحه 503.
4. اقبال، صفحه 599.
5. زاد المعاد، صفحه 412.
6. اقبال، صفحه 599 و کامل ابن اثیر، جلد 2، صفحه 7 (حوادث سال اوّل هجرت).
7. مصباح المتهجّد، صفحه 791.
8. اقبال، صفحه 601 (سیّد بن طاووس، در همین کتاب از شیخ مفید، استحباب روزه در این روز را به خاطر هلاکت یزید نقل کرده است).
9. تتمة المنتهى، صفحه 64.
10. مصباح المتهجّد، صفحه 791 و اقبال، صفحه 603.
11. اقبال، صفحه 601.
12. مصباح المتهجّد، صفحه 791 و اقبال، صفحه 603.
13. بحارالانوار، جلد 47، صفحه 1، حدیث 2.

منابع: کتاب ارزنده المراقبات مرحوم آیت الله حاج میرزا جواد ملكى تبریزى (ره)
makaremshirazi.org
pajoohe.com
tebyan.net